mandag den 30. januar 2012

Dyppere og dyppelse

På grund af den (for nogle) så vigtige håndboldkamp i fredags, kunne jeg godt regne ud, at første del af vores madaften skulle tilbringes i sofaen. En traditionel forret blev derfor erstattet af en blandet omgang snacks og dip. Og det faldt bestemt i god jord hos både gæster og værtspar! 




Sådan et snackktema kan bestemt anbefales, især fordi man kan variere i uendeligheder og selv bestemme, hvor "besværligt" man gør det. Meget kan jo købes færdigt - men det er nu heller ikke svært at lave selv. Her kommer en lille guide:

Lad os starte med de tørre varer


Dipskeer og grisini (fra Amos fødselsdagbog) 


Lav en portion pizzadej uden gær.
Til denne bruger du:
3 dl vand
500 g pizzamel
1 spsk olie
1 tsk salt


Bland vand med olie og salt og rør melen i. Ælt til en glat dej.
Del dejen i to. Den ene del ælter du med en spsk rød pesto og deler denne i ca 20 stykker af 20 gram. Rul/stræk/vrid dejen til grisinier af passende længder og læg dem på en bageplade


Den anden del af dejen deles ligeledes i 20 stykker, som formes som "skeer". Du kan variere formen, det vigtigste er, at de strækkes så tynde så muligt, så de bliver sprøde.


Bag skeer og stænger ved 220 grader varmluft i ca 15 min og opbevar dem tørt til de serveres. 



Saltbagte mandler

Denne opskrift er lidt på slump, men resultatet blev fint. Evt kunne de godt tåle lidt mere salt. 
 
4 håndfulde mandler skylles, overhældes med varmt (men ikke kogende) vand og der tilføjes 3 spsk salt. Lad mandlerne trække i 20 minutter hvorefter de fordeles på et bagepapir og bages ved 150 grader i 30-45 minutter.
Sprøde, salte og yderst lækre!


Men nu skal det jo ikke være tørt det hele. Så videre til det sjove - dippen! 


Aioli
5 fed hvidløg
4 pasteuriserede æggeblommer
ca 2 dl olie
1 skvæt citronsaft
1 skvæt hvidvinseddike
Salt og peber


Knus de fem hvidløg og bland dem med æggeblommerne. Tilføj olie lidt efter lidt, mens du pisker. Som aiolien tager form kan du begynde at hælde olien i i en fast tynd stråle. Når konsistensen er på plads tilføjes citron og eddike, og der smages til med salt og peber.
Cremet og krads satan, som smager dejligt, men som ikke an anbefales inden en aften med kurmageri! 


Der er den næste dip mere blid i smagen


Artiskokscreme 

Inspiration er hentet i "Suveræne salater og brillante buffeter", men jeg har ændret en del i opskriften og bl.a. udeladt hvidløg, da jeg tænkte, vi fik rigelig af den i aiolien

Du skal derfor bruge:
1 dåse artiskokhjerter
3 spsk friskreven parmesan
2 dl cremefraiche 9% (Eller til cremen har passende konsistens) 
1 spsk chiliolie (kan udelades)
Salt og peber


Blend artiskokkerne og bland dem med de andre ingredienser. Smag til og server. Så enkelt kan det gøres. 
Det er ikke en køn dip, men den smager dejligt! 


Og så er der lagt op til uformel hygge i stor stil!
Velbekomme!

3 kommentarer:

  1. 1, 2, 3 det varer ikke længe før de mandler der skal laves :) GUUF!

    SvarSlet
  2. Og det er virkelig hurtigt gjort, så se du bare at komme i gang :)

    SvarSlet
  3. Har du en god rygeostcreme! Super hyggelige billeder

    SvarSlet